Saltar a Navegación

Un ONG spaniol construieste locuinte in Romania pentru imigrantii care vor sa se intoarca in tara

Un ONG spaniol construieste locuinte in Romania pentru imigrantii care vor sa se intoarca in tara. Cu toate ca Spania are mare nevoie, in continuare, de forta de munca romaneasca, au aparut deja initiative spaniole pentru a-i ajuta pe imigrantii romani sa se intoarca acasa.Organizatia nonguvernamentala Idea Integra a pregatit un program prin care incearca sa le asigure acestora accesul la o locuinta decenta in Romania, in conditii similare cu cele din Spania. Planul consta in construirea de mici cartiere de locuinte, pe care romanii sa le poata cumpara in rate, cu sprijinul ONG-ului, precum si acordarea de microcredite pentru deschiderea unor afaceri de mica anvergura in regiunile din care provin imigrantii.
In prezent, proiectul se afla inca in faza de cercetare. Idea Integra a organizat o prima intilnire cu 14 organizatii romanesti din Spania, de asemenea cu Institutul Cultural Roman din Madrid, in luna februarie, in care le-a prezentat celor aproximativ 150 de romani participanti conceptul. Proiectul fiind in faza initiala, romanilor li s-au inminat, pentru moment, niste chestionare, pentru a afla in ce zone din Romania ar dori sa revina. “Cautam teren pentru a construi mici cartiere de locuinte. Am gasit deja ceva interesant in apropierea autostrazii Bucuresti-Ploiesti pentru un prim proiect”, ne-a declarat vicepresedintele ONG-ului, Antero Chaumel. Idea Integra colaboreaza cu un arhitect si cu un avocat din Romania, pentru a demara proiectele. Arhitectul Elena Benchea a propus ONG-ului sapte planuri pentru case de la doua la cinci camere, de cel mult doua etaje, mansardate: “Este vorba despre case mici, dar cu tot confortul necesar, cu o curte mica”, ne-a declarat Elena Benchea.
Reprezentantii comunitatii romanesti din Spania se declara interesati de initiativa, chiar daca nu toti sint la fel de increzatori in sansele de reusita ale acesteia. Angela Placsintar, presedinte al Asociatiei Emigrantilor Tarilor din Est din Castellon, considera ca nu multi imigranti romani vor dori sa se intoarca acasa datorita acestui ajutor: “Nu as vrea sa vindem visuri oamenilor. Cei care au emigrat au plecat din cauza saraciei si nu au timp nici macar sa completeze chestionarele de la ONG, deoarece muncesc incontinuu”, spune Placsintar. In schimb, Adelina Pirvu, presedinte al Asociatiei Romanilor din Mostoles, considera ca “ideea este fezabila, ONG-ul are o experienta de zece ani” si crede ca romanii vor dori sa beneficieze de aceste oferte.

[Fuente: RGN]

Comentarios

Me gustaria colaborar con esta o.n.g. he vivido en rumania y hablo el rumano, puedo colaborar en la constrccion de éstas viviendas por mi profesión mi correo es anmesalga@yahoo.es. Gracias, saludos.Main menu 2

Dr. Radut Consulting